Jó eredmények minden áron?

"Két 11 tagú csapat egymás ellen játszott labdajáték mint sportág, amelyben a labdát lábbal vagy fejjel az ellenfél kapujába kell juttatni. Az a csapat győz, amelyik többször talál bele az ellenfél kapujába."(Magyar értelmező kéziszótár)

A szó egy összetett szó, szófajilag főnév. Az előtag a labda, szófajilag ugyancsak főnév; az utótag a rúgás, egy igéből képzett főnév.

1999. március 3-án futballbajnokság volt iskolánkban, ahol a fent nevezett labdarúgás definíciója néhány embernél új elemekkel bővült. Ezek az új elemek a következők: akasztás, gáncsolás, gyomrozás, egyéb durva szabálytalanságok.

Kellenek a szabálytalanságok… Minden áron? Vannak véletlen és akaratlagos szabálytalanságok. Az előbbiek a technikai hiányosságok vagy túlzott hév miatt történnek meg, az utóbbiak pedig a józan ész hiányossága miatt. Gondoljuk meg, kedves Olvasó, szükség van-e a direkt, durva szabálytalanságokra? Szükség van-e arra, hogy valakit csak úgy felrúgok, mert elvette tőlem a labdát, vagy arra, hogy csak úgy meggyomrozok valakit meccs közben? Vagy olvasott-e ilyet az Olvasó az első bekezdésben?

Járnak iskolánkba olyan fiúk, akik valamelyik csapatnál sportolóként játszanak. Couberten óta tudjuk, hogy a sport mentes az erőszaktól. Tudom, hogy ezek az ifi- vagy serdülő meccsek sokkal fontosabbak és "keményebbek", mint egy hagyományos iskolai mérkőzés. Nekem is vannak az ismeretségi körömben olyan fiúk és kevesebb számban lányok, akik ilyen csapatokban játszanak/játszottak. Egyik ilyen ismerősömtől szereztem arról tudomást, hogy a saját edzője azt mondta neki, hogy ha nem iktatja ki radikálisan a meccsen az X. Y.-t, akkor nem fog a következő mérkőzésen játszani. És még mi kérdezzük, hogy miért történnek durva cselekmények egy focimeccsen? Miért kell ezt a "színvonalat" (??) behozni az iskolai bajnokságokra?

Tudom, hogy ezen az iskolai focirendezvényen a pályán elkövetett durvaságok egy része az úgynevezett "cikizések" miatt volt. Az egyik játékos ilyen üzeneteket küldött az ellenfél játékosának, hogy "a macska rúgja meg", meg "a kutyafáját", és az ellenfél játékosának a felmenői között akadtak kutyák meg macskák... Óvodás (jobb esetben). Egy meccsen az ilyen beszólások pont ekkor érik el a céljaikat, ha ekkor felkapjuk a vizet. Sajnos fel is szoktuk kapni. Szabad ezt? Az Olvasó szerint a "nagy" meccseken az efféle beszólások nem történnek meg? Dehogynem. Ennyi erővel az összes Bajnokok ligája meccs botrányba fulladhatna. Az Olvasó szerint miért alakult ki az evolúció során az ember szájürege és beszédközpontja? Biztos nem azért, hogy kígyót meg békát szórjunk a szánkból kifelé. Enni, inni, csókolózni, normálisan kommunikálni, nem pedig a Szentcsaládot is rablóbandának nézni.

A durváskodó csapatok több dolgot is elérhetnek: 1. Lehet, hogy az ellenfél csapata nem áll ki többet ellenük, mert "féltik a bőrüket". 2. Kiáll ellenük, de nem fog teljes erővel játszani. Ez a bajnokság színvonalának az esését és hamis eredményeket vonhat maga után. Vagy egyebeket, de ez a felügyelettől is függ!

A meccsek játékvezetőjétől meg szeretném azt kérni, hogy honorálja valamilyen kártyával az ilyen eseteket. A játéknak mennie kell, de nem minden áron!

Ez a cikk az általánosságokat vázolta fel. Akinek nem inge, ne vegye magára, viszont akinek igen, öltözködjön fel, mert megfázik!

Budapest, 1999. március 10.  Törley Gábor